Week 6 - Individueel Onderzoek - Dev
Lesoverzicht onderzoeksweek
- Les 1 - Toelichting opdracht
- Les 2 - Vragenuur onderzoeksopdracht (& presentatie)
- Les 3 - PACT feedback onderzoeksblog, teams presentatie voorbereiden
- (lokaal beschikbaar voor peer assessment en overleg met docent)
- Les 4 - Eindpresentaties: Pitching some major DevOps tools
- (Presentaties in groespformat, jury van docenten en begeleiders)
Deze week doe je zelfstandig je eigen onderzoek, maar er zijn uiteraard wel enkele lessen/sessie om je te helpen in een week iets moois te leveren. Lees hier verdere eisen, tips, ideen voor onderzoeksonderwerpen en meer over indeling van contacturen in de onderzoeksweek.
Figuur 1: De website voor HBO ICT Onderzoeksmethoden: icresearchmethods.nl
Zorg voor variatie in onderzoeksmethoden (triangulatie), combineer methoden (research patterns); zie figuur 1.
Mogelijke onderwerpen, tips en indeling van onderzoeksweek 6
Je doet een week zelfstandig onderzoek en verdiept je in een nieuwe DevOps technologie die in het verlengde ligt van het geleerde in lesweken. Nieuw betekent dat de techniek vrij recent is geintroduceerd, en in verlengde betekent dus onderwerp dat niet in detail tijdens de les is langsgekomen. De techniek kan bv. wel een plugin zijn van een wel behandelde tool/techniek, een nieuwe framework, taal, library. Als deliverable schrijf je een blog voor mede IT'ers (peers e.g. zeg maar je klasgenoten). Deze is van voldoende kwaliteit dat je deze online zou durven/willen publiceren. Als je wil mag je hem zelf online zetten op medium.com, LinkedIn, je eigen website o.i.d., of we zetten ze gewoon allemaal hier op de site.)
De lessen in deze week zijn als ondersteuning, en vragen aan docent, maar ook voor onderlinge feedback met andere studenten. Hierbij hanteer je waar mogelijk de AIM controlekaart.
Opdrachtbeschrijving blog + presentatie
Je vindt hier de opdrachtbeschrijving.
Onderwerp van verslag
Je moet een nieuw onderwerp vinden, die een mede student niet heeft gekozen (ook niet in een evt. vorige jaargang), maar dus wel in het verlengde ligt van een wel behandeld onderwerp. Wel moet het onderwerp een 'hands on' karakter hebben, want je moet je techniek tijdens het beroepsproduct kunnen toepassen.
Kortgezegd moet er ook wat relevante code of configuratie in je blog voorkomen. De lezer moet dit kunnen plaatsen en gebruiken bij zelf naspelen (in kader van beschrijven van je onderzoeksmethode wat je bij goed onderzoek doet). Je kunt verschillende aanpakken gebruiken, bijvoorbeeld
- vergelijken van twee tools, franmeworks, talen in een bepaald gebied
- of een bepaald concept beschrijven en dan een toepassing te vinden
Vorm en inhoud
Hieronder staan wat tips. Deze regels zijn grotendeels ook van toepassing voor grotere documenten dan een blog. Zorg voor:
- een goede en liefst prikkelende/grappige titel (naming things)
- begin met de eindconclusie (Pyramid Principle)
- actieve vorm (er wordt NIET lijdend geschreven :P)
- APA bronnen (vergeet vooral ook referenties in de tekst mét quote of parafrase)
- Inhoudsopgave, goede tekststructuur en leeswijzers
Onderstaande paragrafen lichten dit verder toe.
1. Inhoudelijke en liefst prikkelende titel/naam van je blog
Onder het motto van de eerste van 'two hard things in computer science': naming things (Karlton, Vakil, 199x/2017) is het de bedoeling dat je je blog een interessante of prikkelende titel geeft. Dus niet 'Blog van Jan', maar een titel die iets zegt over de inhoud. Bij 'naming things' gaat veelal over variabele namen of bestandsnamen, waarbij gewoon 'recht toe rechtaan' naam het beste is. Maar in de titel mag je ook nog evt. prikkelend of humoristische titel gebruik. Of een samenvattend concept of idee.
2. Pyramid principle
Onder het motto 'start with the end in mind' van Stephen Covey en de pyramid principle van Barbara Minto geef je in de eerste 1, 2 of 3 alinea's direct een overzicht en de belangrijkste eindconclusie van het artikel. Je blog moet onderhoudend en goed geschreven zoals een normaal boek, maar NIET spannend zijn, of toewerken naar een ontknoping zoals een detective. In een technische tekst draai je deze pyramide om: de lezer leest meteen aan het begin 'who done it', en kan dan doorbladeren naar de onderliggende secties voor details waarover deze nog vragen heeft, zoals 'waar' en 'met welk wapen' zoals in Cluedo ;) (zie figuur 1). Wélke details relevant zijn, en dus de structuur van je tekst maak je zelf ook duidelijk in je tekst via leeswijzers, zie punt 5 'tekststructuur'.
Figuur 2: Vertel in een technische tekst meteen 'who done it', maak het NIET spannend.
Lees meer over de Pyramid Principle op pagina 'Onderzoek: eisen en tips'.
3. Schrijf actief, vermijd de lijdende vorm
Conform de AIM controlekaart mag er niet in de lijdende vorm geschreven worden vermijd je de lijdende vorm! Hier zijn we extra streng op om te oefenen voor het afstuderen. Hoewel sommige docenten in onderzoek (onderzoeksverslagen) de lijdende vorm wat eerder toestaan dan in een puur zakelijke of technische tekst past dit minder bij een meer persoonlijke tekst.
4. AIM-controlekaart punten
Waar mogelijk voldoe je ook aan andere eisen uit de AIM-controlekaart. Er is geen voorblad. Door punt 1 heb je wel een titel die op een voorblad niet zou misstaan. Vermeld ook een datum, of periode (alleen maand, of evt. startdatum, en datum laatst bijgewerkt o.i.d.). Als je herkansing hebt of feedback hebt gehad wellicht korte versietabel met korte beschrijving aanpassingen en/of uitbreidingen.
5. Inhoudsopgave, tekststructuur en APA
In een online blog zijn paginanummers NIET relevant. Wel neem je een Inhoudsopgave op (also known as 'ToC' ='Table of Contents', die je bv. genereert met een markdown plugin (Tran, 2023).
Je zorgt WEL voor structurering van je blog via secties en subsecties.
Je gebruikt in je tekst van je blog minstens 6 bronnen MET APA referenties. Dit zijn GEEN (directe) hyperlinks, maar:
- referenties in de tekst tussen haakjes
- en een Bronnen deel (ZONDER sectienummer) onderaan je blog.
Je referenties zijn volgens APA (en dus GEEN bibliografie). De gelinkte bronnen zijn GEEN voorpagina's van tool met alleen maar marketing en introductie die de lezer ook als 1e google hit zal vinden.
Bv.
"We werken met Kubernetes (Kubernetes, z.d.). Hieronder zie je het gebruikte deployment YAML bestand met een
RollingUpdate
..."
of
"De opdrachtgever gebruikt bij een aantal klanten de Kubernetes tool Argo (Argo, z.d.)"
Streef in plaats hiervan naar deeplinks naar een tutorial of blog over een specifiek onderwerp waaruit je een stuk tekst kunt 'parafraseren' of zelfs een letterlijke quote kunt halen. Met zo'n quote of parafrase heeft de lezer een idee heeft waar het gerefeerde artikel over gaat, en dingen hier kan checken of uitpluizen. Maar niet verplicht is de bron te bekijken om je verhaal te kunnen begrijpen.
"In Kubernetes gebruik je een deployment om te beschrijven hoe je systeem moet draaien. De deployment strategie geeft aan hoe Kubernetes bij afwijkingen tussen de daadwerkelijke situatie en de gewenste situatie weer terug kan komen in die gewenste situatie. Figuur 3 geeft de configuratie weer in het .yaml format. De gebruikte deployment strategie is de standaard
RollingUpdate
zodat 'updates are applied gradually, replacing a few pods at a time instead of reconfiguring the entire deployment all at once" (Bassey, 2024)". Om ook 'Failed update halts' die Bassey (2024) noemt mogelijk te maken heb ik ook health monitoring mogelijk gemaakt via instellen van een Liveness Probe' (Kubernetes, 2024).
Dergelijke stukken (e.g. gedeeplinkte blogs of artikelen) hebben ook eerder een auteur of bedrijf-/organisatieteam die je kunt opvoeren, dan een standaard algemene 'landingspagina'. En ook een datu, (evt. een 'date last updated' mist dit "pertains to the content you are citing" (Texas Medical Center Library, 2024)).
Merk op dat APA-referenties in de tekst VOOR de punt moeten (Scribbr, z.d). Dus NIET erna. Bij de zin waar het bij hoort… (quote of parafrase). Tenzij deze hele paragraaf een quote is, maar dan moet je deze ook laten inspringen. Maar dat doe je alleen bij een hele lange van meer dan 40 woorden, want anders geef je quote altijd binnen... quotes (")) (Project APA7, 2021).
Ook kun je Engelse citaten prima overnemen. Scribbr blogger Bas Swaen schrijft (2023):
"Soms wil je een citaat overnemen uit een anderstalige bron. Een citaat in het Engels kun je vaak zonder problemen overnemen in je Nederlandse scriptie, maar voor andere talen is dit lastiger, omdat lezers die taal mogelijk niet beheersen. Dan kun je ervoor kiezen om het citaat te vertalen.
Volgens de APA-stijl spreek je bij een vertaling niet langer van een citaat, maar van een parafrase. Je behandelt de bron als een normale parafrase en plaatst dus geen dubbele aanhalingstekens."
Over het mixen van Engels en Nederlands in een zin kan ik niet direct wat vinden op Scribbr. Maar analoog aan onze 'DDD' variabele namen zoals 'BushalteController' of 'VerzekeringService' is het binnen deze minor prima toegestaan.
Bronnen
- Bassey, M. (7 Aug 2024) Kubernetes Deployments: A Guide to the Rolling Update Deployment Strategy. Geraadpleegd op 10-6-2024 op https://semaphoreci.com/blog/kubernetes-rolling-update-deployment
- Cluedo Plaatje (Hoekstra, R. - 2004) Spelmagazijn - Spelbeschrijving- Cluedo. Geraadpleegd juni 2024 van http://www.spelmagazijn.nl/nl/spelmag/cluedo.html
- Kubernetes.io (30 aug 2024) Configure Liveness, Readiness and Startup Probes Geraadpleegd 10 oktober 2024 op https://kubernetes.io/docs/tasks/configure-pod-container/configure-liveness-readiness-startup-probes/
- Project APA7 (2021). APA-richtlijnen 7e editie: Parafraseren en Citeren. YouTube. Tijdens beoordelen geraadpleegd, gecheckt op https://www.youtube.com/watch?v=I-hrMg6oHGw&t=245s
- Scribbr (z.d.). Moet ik de verwijzing in de tekst voor of na de punt plaatsen?. Scribbr Tijdens beoordelen geraadpleegd, gecheckt op https://www.scribbr.nl/veel-gestelde-vragen/plaatsing-verwijzing-in-tekst/
- Swaen, B. (2023, 03 april). APA-stijl richtlijnen voor uitzonderingen | Uitleg & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 8 oktober 2024 op https://www.scribbr.nl/apa-stijl/uitzonderingen-verwijzingen-de-tekst-volgens-de-apa-regels/#link-Citaatvertalen
- Team Professional Skills (juli 2014). AIM Controlekaart documenten. Geraadpleegd oktober 2018 op https://factlearning.files.wordpress.com/2016/02/controlekaart-documenten-ica.pdf
- Texas Medical Center Library (Feb 19, 2024) Date - APA Citation Style - LibGuides Geraadpleegd op 10-10-2024 op https://libguides.library.tmc.edu/APA/Date
- Tran, H. (22-8-2023), Auto Markdown TOC. Geraadpleegd 10-6-2024 op https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=huntertran.auto-markdown-toc
- Vakil, A.S. (13 mei 2017) The Hardest Problems in Computer Science. speakerdeck.com Geraadpleegd op 10-6-2024 op https://speakerdeck.com/vakila/the-hardest-problems-in-computer-science
Verdere bronnen (incorrect of zonder goede referentie ter illustratie):
- Kubernetes (z.d.) Kubernetes. Geraadpleegd op 2021-09-03 op https://kubernetes.io
- Argo (z.d.), Argo. Geraadpleegd op 2021-09-03 op https://argoproj.github.io