DevOps (voltijd)
"Let's do some major DevOps!"
In deze multidisciplinaire minor staat de moderne techniek DevOps centraal. In een DevOps-team werken developers en beheerders samen om nieuwe features van een applicatie te ontwikkelen, en tegelijkertijd de bestaande features draaiende te houden.
Hierbij is er veel aandacht voor het garanderen van een hoge beschikbaarheid van een applicatie. We gaan kijken naar loosely coupled micro services, event-carried state transfer, Docker, Kubernetes, RabbitMQ, unit testen, acceptatie testen, build- en release-pipelines, logging, monitoring, site reliability engineering, kort-cyclisch development en natuurlijk de samenwerking tussen Dev en Ops.
De minor bestaat uit twee gedeelten: een gedeelte met theorie en een kleinschalig project waarin zowel je theoretische als praktische kennis wordt voorbereid op het tweede deel: het uitvoeren van een grootschalige project voor een echte klant waarbij je je expertise optimaal kunt benutten. Beide delen worden verzorgd door de HAN en Info Support samen, waarbij de HAN vooral in het eerste en Info Support vooral in het tweede deal de lead zal nemen in de begeleiding.
Afhankelijk van het profiel dat je volgt, wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Devops
- Test driven development
- Deployment-tooling (CD/CI-tools, containers, container orchestration)
- Management en beheer (configuration management, monitoring, logging, cloud providers)
- (Domain driven) design en design patterns
- OO-programmeren
- REST
- ORM
- Web- en applicatieservers
- Versiebeheersystemen (zoals Git)
- Operating systems
- Netwerken, security en protocollen
- Proxies, load balancers, firewalls
Leerdoelen
Na het volgen van deze minor beschik je over de theoretische en de praktische kennis om een continuous delivery-project in te richten en uit te voeren in een professionele organisatie.
Aanvullende informatie
Voor meer informatie:
info@han.nl | T (024) 35 30 500 van 09.00 tot 16.30 bereikbaar | www.han.nl
Contactpersoon minor
Ralph Niels E-mail: Ralph.Niels@han.nl
Inschrijven? Goed om te weten!
Bij populaire minoren vindt 3 tot 4 weken na het open gaan van de inschrijvingen een loting plaats áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen. Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na drie weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op: Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt ca. 3 weken), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/
Ingangseisen
Studenten HBO-ICT van de HAN die een development-profiel volgen of het profiel ISM volgen.
Toetsing
Er zijn voor beide courses 2 deeltoetsen (totaal 4 theorie toetsen). Verder zijn er wekelijkse verplichte oefeningen voor DevOps course ook oefeningen voor sommige Dev workshops. Verder is er een individueel onderzoek voor de Dev course waarvoor je een verslag moet schrijven (blogpost).
Tot slot is er een DevOps beroepsproduct waar je met een team 2 weken aan werkt en tot slot presenteert voor beoordelaars en ook individuele bijdrage aan toelicht tijdens een review sessie.
De toetsing is de standaard projecttoetsing met een tussentijds groepsbeoordeling en individuele beoordeling en hetzelfde op het eind. De beoordelingscriterie en eisen tijdens het project volgen begin van het project.
Zie details overweging en beoordeling in de OWE.
Rooster
Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag beschikbaar zijn, dus bijbaantjes of andere vakken van maandag t/m vrijdag (9.00-17.45 uur) volgen is geen optie.
De roostering zal plaatsvinden zoals bij AIM gebruikelijk: in de coursefase 4 tot 6 maal per week een dagdeel les (verder zelfstudie) en in de projectfase 40 uur per week projectwerk.
Werkvormen
- Werkcolleges
- Projectopdracht
Deze tekst staat ook op kiesopmaat.nl (dd, 1 feb 2021)